Vad är Linedance?

Dans på Östercentrum

Linedance är som namnet avslöjar, en dans där man står på rader och bildar linjer åt alla håll. Danserna består av fasta kombinationer av danssteg och vändningar som upprepas under dansens gång så att hela dansgolvet byter riktning. Nya danser skapas hela tiden av koreografer från hela världen. Stegen lär man sig utantill och sedan lägger man till sin egen dansstil och känsla.

Dansform

Linedance är en mycket allsidig dansform med influenser från bl.a. cha-cha, polka, vals, hiphop m.m. Många förknippar linedance med country­musik och där är ursprunget. Idag dansar vi för­utom till countrymusik även till pop, rock, latin, R&B, irländskt, ja, nästan allt som spelas på radio. Linedance kan dansas på alla nivåer, från anspråks­lös fritidsaktivitet till tävlingsdans.

Historik

Linedance kommer ursprungligen från USA och det finns många teorier om när dansformen uppkom. Det sägs att den började i gruvorna och på skördefester som ett sätt att umgås. Eftersom många folkslag emigrerade till USA blandades de olika folkdanserna till det vi idag kallar linedance.

På 70-talet återuppväckte John Travolta dansformen i filmen Saturday Night Fever. I början av 90-talet kom linedancen till Sverige och har sedan dess ökat explosionsartat med många star­tade klubbar och föreningar.